Бащино кафе Йемен Harazi натурално 300g
Бащино кафе Йемен Harazi натурално 300g

Бащино кафе Йемен Harazi натурално 300g

Изчерпана наличност
37,90 лв.
с ДДС

Опитайте страхотно кафе от пекарната Father's Coffee в Острава.

Аромат.

Искате ли да смелите кафето?
Изчерпана наличност
detail_vyhody_heureka.png Проверено на Pazaruvaj.bg detail_vyhody_doprava_zdarma.png Безплатна доставка при поръчки над 150лева
detail_vyhody_vse_skladem.png Широка гама от наличности detail_vyhody_cerstve_prazena.png Печено кафе всяка седмица
Метод на обработка
Сухо (natural)
Киселинност
cредна
Степен на изпичане
cредна
 

Кафето в Йемен се отглежда в планински райони на надморска височина между 1600 и 2100 м. Високо на платата и в долините. Йемен е известен с това, че е първото място в света, където кафето се отглежда по организиран начин. След като суфийски монаси го донасят в региона през XV век. Оттам през XVI в. то е изнасяно от пристанището Ал-Маха, което дава началото на наименованието на напитката мока, известна днес в цял свят.

ПРОИЗВОДИТЕЛ - Кафето се отглежда в малки терасовидни ферми във високите планини по много прости методи. Цялото кафе се бере на ръка, отглежда се с естествени органични торове и се суши на повдигнати лехи или на покривите на къщите. Нашата партида ще бъде закупена чрез Mocha Mill, един от първите износители на хубаво кафе в Йемен. Mocha Mill тръгва по пътя на селектираното кафе през 2014 г., когато решава да предприеме проучване за осъществимост на отглеждането и износа на селектирано кафе. Веднага след първата реколта те успяват да доставят кафето в САЩ, за да бъде повторно дегустирано и оценено. Това им помогна да разберат качеството, но и рисковете, свързани с неправилната обработка. За съжаление, през същата година (2014 г.) в страната избухва гражданска война, но това не ги спира да продължат пътуването си. С течение на годините те са създали вериги за доставки в 6 различни региона на Йемен. През това време, през 2017 г., те построяват суха мелница в Самат, където инвестират и в оптичен сортировач на зърна, най-съвременно оборудване за преработка и изграждат складове за сушене на експериментални кафета. През 2021 г. те преработват и изнасят около 10 контейнера селектирано кафе. Нашето кафе е смесица от множество малки производители, а сортът е предимно Jaadi - голямо дърво, известно с добрата си продукция.

ОБРАБОТКА - Цялото кафе в нашата партида е ръчно набрано и обработено по сухия метод. След ръчно сортиране черешите се изсушават върху покривите на къщите в продължение на 6-12 дни. След това се транспортират до преработвателното предприятие в Сана, където се преточват и сортират според качеството. След това кафето се преработва в суха мелница (обелено от черешите), сортира се на оптичен сортировач и се опакова в 30-килограмови торби.

СОРТ - Сортовете, които се отглеждат в местния сух климат и под пряка слънчева светлина, обикновено имат по-дълбоки шоколадови тонове. Но сухата обработка допринася за динамичната киселинност на виното, която му придава измерение и плодови нотки. Сортовете в Йемен не са кръстени на своите региони или на метода си на произход. Повечето дървета получават името си от наблюдението на външните им характеристики. Такива са например Udaini, Jufaini и Jaadi, Dawairi и Tufahi. Имената на някои сортове в превод от арабски означават Крокус, Сериозен, Цикличен или Моята ябълка.

Държава: Йемен

Регион.

Преработвателно предприятие: Mocha Mill, Sana'a

Надморска височина: 1700-2100 м над морското равнище

Сорт: Jaadi

Преработка: суха

Ароматен профил: сливи, какаови зърна, ябълков щрудел

Може би ще харесате също

LB PLACEHOLDER