Fiftybeans Кения Ладхатунда, 200g
Прясно изпечено кафе от пекарната за кафе в Бърно Fiftybeans.
Аромат: ЛЕВАНДУЛА - ЖАСМИН - ЦИТРУС - ДЪРВЕСЕН ФРУКТ
Историята на кафето от фермерите на Pearless Estate от Роман от Fiftybeans
Кенийските кафета са страхотни. Всъщност малко са кафетата в света, които съчетават толкова добре сочни вкусове с плътни карамелени нотки, но... Това е, което с времето става скучно. И точно затова тази година реших да ви дам да опитате нещо, което бих нарекъл следващото ниво на африканското кафе.
Много фермери в Кения не са склонни да експериментират с обработката на череши. Причините за това са предимно икономически. Нарастващите разходи за почти всичко, разбира се, се отразяват и на кафеената индустрия и затова фермерите се притесняват от потенциалното унищожаване на реколтата им от тези експерименти. За щастие, при подбора си попаднах на тази партида от фермерите на Pearless Estate, частна ферма. Те са решили да преработват част от реколтата си по метода на удължената ферментация.
Първоначално са събрали черешите на ръка и са ги запечатали в найлонови торбички за 80 часа. След това черешите са били обелени, измити и изсушени. При кафето този експеримент буквално прави чудеса.
Когато е горещо, това съкровище наподобява най-добре лакрицови пръчици. С постепенното му охлаждане започват да се появяват нотки на лавандула, жасмин, цитрусови плодове и горски плодове. Така че, на когото му е омръзнало от кенийския касис, това е кафето за вас!
За изпичането на това кафе използвам пекарна Loring S15 Falcon, която използва конвекция, т.е. горещ въздух, като основен източник на разсейване на топлинната енергия. Това ми позволява да работя много прецизно с вкусовите нюанси на това кафе и по този начин да запазя високата сочност, но и сладостта.
За филтърно кафе винаги използвайте зърна не по-рано от 7 дни от датата на изпичане. След първото отваряне оставете пакета да се "проветри" поне 4 часа, преди да приготвите кафето. Това ще предотврати появата на нежелани горчиви нотки във вкуса.
Пакетът е напълнен с азот за хранителни цели, който забавя окисляването на зърната, така че кафето ще запази характера си дори 45 дни след изпичането.
Държава.
Надморска височина: 1600 м над морското равнище.
Сорт: Batian Ruiru 11
Обработка: измито
Ароматен профил: LEVANDULE - JASMINE - CITRUS - WOOD FRUIT
EAN: 20032003
Може би ще харесате също
LB PLACEHOLDER